İKÇÜ'den Altınordulu Sporculara Özel Egzersiz Testi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Altınordu Spor Kulübü arasında sporcuların performanslarına katkı sağlayacak bir proje için ilk adım atıldı.

Proje kapsamında ilk etapta, Altınordu Spor Kulübü U19/18 ve U17 takımlarında oynayan sporculara, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü bünyesindeki İnovasyon Laboratuvarındaki egzersiz testi ekipmanları desteği ile performans ölçümü yapıldı. Altınordu Spor Kulübü ile başlayacak iş birliği ile ilgili bilgi veren İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, bu testlerin bugüne kadar birçok kişiye uygulandığını ve analiz sonuçlarından güvenilir ve kalp damar sistemine uygunluğunu ortaya koyan altın standartlarda ölçümler aldıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Kaya, “İlk olarak genç sporcularımıza vücut kompozisyon değerlendirilmesi yaptık. Vücut indekslerini, yağ ve kas oranlarını gösteren analizler ile omurga analizi sonuçlarını inceledik.  Bu testlerle omurganın birçok düzlemde herhangi bir patolojisi bir problemi var mı sorularına da yanıt alabiliyoruz.  Örneğin sporcunun denge problemi varsa bu yaralanmasına neden olabilir. Analizlerin bir aşamasında sporcumuzun denge sistemini gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca tüm bu analizleri üç boyutlu olarak da görselleştirebiliyoruz.” dedi. Yapılan analizlerle sporcuların sezon öncesi, sezon devam ederken ve sonrasındaki takiplerinin yapılmasıyla sakatlanmaların önüne geçilebildiğini belirten Dekan Prof. Dr. Kaya, bir sıkıntı olduğunda da antrenman sırasında çözümüne katkı sunacak metotların uygulamasının hedeflendiğini vurguladı.

“Sporcularımız milli servetimiz”

Prof. Dr. Kaya, “Bu uygulamaları alanında özel eğitimli 10 kişilik fizyoterapist ekibiyle yapıyoruz. Takımın hekimi, takımın fizyoterapisti ve takımın takibini yapan beslenme ve diyetetik uzmanı da bu ekibe dâhil oluyor. Onlarla birlikte çalışarak sporcuyu değerlendiriyoruz. Sporcularımız milli servetimiz.  İyi bir sporcu yetiştirir, iyi yerlere getirirsek yetişme sürecindeki tüm sağlık verileri de doğru yapılanmış olur. Altınordu Spor Kulübü ile başlattığımız bu iş birliği bizleri memnun etti. Fakülte olarak üniversitemizin toplumsal katkı odaklı çalışmalarına destek sunmaktan oldukça mutluyuz.” diye konuştu.

İlgili Resimler

Menüyü Kapat